Nyheter

Projektet som skall förändra Malmöbornas arbetsliv

StickUt är ett projekt mellan Malmö Universitet och Malmö stad, där målet är att skapa en uppfattning om hur arbetstagare i staden påverkas av att arbeta utomhus. Projektet finansieras till största delen av Europeiska Socialfonden, skriver SVT nyheter. Ca. 60 personer har anmält sig som frivilliga till projektet, som kommer att avslutas i augusti 2019. Elisabeth Fornander, som arbetar på stadsbyggnadskontoret samt medverkar i studien, håller med om att man mår bättre av att vara utomhus. Hon menar att det finns en sanning i att barn förväntas vistas utomhus regelbundet, medan det av vuxna förväntas att man skall sitta inomhus och arbeta. Att vistelse utomhus skall kopplas till fritid är inte rätt tankesätt enligt många. Det är även detta tankesätt som StickUt vill utmana.

Utomhusmöten

Rent praktiskt kommer de anställda som medverkar i projektet att engagera sig i utomhusmöten, telefonsamtal utomhus och promenader med kollegor. Deras upplevelser och mående kommer sedan att registreras i en app som är speciellt designad för projektet. Dessutom kommer man att intervjua och samtala med de medverkande för att få ytterligare upplysningar om hur arbetet utomhus påverkar dem. En forskningsgrupp kommer sedan att analysera alla resultat i samverkan med deltagarna själva.

Källa: Så skall de anställda bli friskare- genom att jobba utomhus

Läs mera: På dina fötter i 60 minuter

178 hyresrätter till Wilhelms händer

Fastighetsbolaget Wilhelm förvärar nu 178 stycken hyresrätter som ska uppföras i Hyllie och Elinegård i Malmö.

Affären består av 77 stycken hyresbostäder och dessutom en större kommersiell lokal i Elinegård, och dessutom 101 hyresbostäder som hittas i Hyllie. Sammanlagt landar den uthyrningsbara ytan på cirka 11 700 kvadratmeter för de båda projekten.

Säljaren är Bonava AB, som tillsammans med Wilhelm övernskommet ett fastighetsvärde på cirka 391 miljoner kronor.

Under första kvartalet år 2017 är byggstarten planerad. Wilhelm kommer både att ta över projektet och förvaltningen när bostäderna väl är färdigställda.

Mikael Granath, VD på Wilhelm, berättar att de är mycket glada över förvärvet av nyproduktion i två av Malmös mest attraktiva områden. Han menar att det stärker deras position i Malmö och breddar Wilhelms erbjudande till marknaden ytterligare.

Hyllie, som ort i sig, är het på kontorsmarknaden för närvarande. Kommunikationsläget är oslagbart, med ynka 12 minuters trevlig tågfärd kommer du till Kastrup flygplats där hela världens plötsligt känns nära.

Ungefär 80 000 kvadratmeter kontorsyta står redan nu färdigställt i Hyllie. Och mer komma skall. Många projekt är i full gång, bland annat ska Annehem Bygg och Projekt uppföra Öresundsregionens planerade högsta kontorshus, Point Hyllie. Planerna för Point Hyllie är en 100 meter hög byggnad med sammanlagt 65 000 kvadratmeter kontorsyta. Förhoppningsvis påbörjas bygget i slutet av detta år eller under 2017.

Med detta i åtanke verkar det som om Wilhelm bidrar till trenden om kontor i Hyllie.

FastPartner fortsätter på samma kommersiella spår samtidigt som de tar sina första steg på bostadssatsnings-vägen

Fastighetsbolaget Fast Partner planerat en gigantisk bostadssatsning i Stockholms-området. Med VD Sven-Olof Johansson i täten planerar FastPartner nu att investera kraftigt i att bygga bostäder de kommande åren.

Johansson berättar för Fastighetsvärlden att “Vi ska bygga för 4 miljarder kronor under de kommande tre-fyra åren. Den absoluta merparten i Stockholm”.

Han menar att om man lyckas bygga stora volymer på samma plats blir det en strålande affär. FastPartner har för avseende att framförallt bygga hyresrätter för egen förvaltning, runt 80% av byggnadsplanerna har just denna agenda.

Fastighetsbolaget har tidigare enbart sysslat med kommersiella lokaler kommer troligen att starta sin nya satsning i Märsta med drygt 20.000 kvm bostäder. Att det med stor sannolikhet blir just Märsta är på grund av att FastPartner sedan 2012 är stora investerar i Märsta. De kommersiella projekt inom området som förväntas stå klara våren 2017 bidrar även till valet.

FastPartner har potentiella byggrätter om cirka 400.000 kvadratmeter. Alla ska dock inte förverkligas, men det är logiskt att kanske hälften ska bli till verklighet.

Utöver dessa bostadsplaner har FastPartner även tankar på att fortsätta med sina kommersiella byggplaner i Stockholm. Framförallt handlar det om de tre fastigheter på Luntmakargatan 22-34 i centrala Stockholm som FastPartner förvärvade i slutet av 2011 från Alecta.

VD Johansson uttrycker att “Vi hoppas kunna bygga på några våningar med totalt 2.000 – 3.000 kvm på de tre fastigheterna”. Han tillägger även att trots denna tillbyggnad kommer höjden inte överskrida grann-fastigheten S44 (Träsket 17).

Förutom FastPartners planer på att fortsätta satsa på sina kommersiella fastigheter ser Johansson även positivt på framtiden. Under de senaste åren har hyrorna i genomgått en kraftig ökning. För cirka 5 år sedan hyrde FastPartner ut för 3.800kr/kvm i jämförelse med nu när de lyckas hyra ut för 6.200kr/kvm i innerstaden.

Folksams förvärv vid Malmö Live för 580 mkr av Skanska

Tidigare i år, i slutet av Maj, tecknade Skanska och Folksam ett avtal för cirka 580 miljoner kronor. Folksam tar därmed över den 9.600 kvm stora fastigheten, som såldes för nästan 60.000 kr/kvm. Vid halvårsskiftet gavs Folksam tillträde.

Fastigheten ligger i Malmö Live, det nya kulturkvarteret i Malmö på Universitetsholmen, invid den nya kongress- och konsertanläggningen. I dagsläget är de största hyresgästerna Trafikverket, Swedbank och Maqs.

Lars Johansson, chef för Folksamans fastighetsverksamhet, beskriver att förvärvet är i linje med Folksams strategi. Malmö Live är ett toppläge och kontorsfastigheten är redan fullt uthyrd med relativt långa hyresavtal till stora och stabila kontorgäster. Johansson förklarar att genom köpet av en av Malmös bästa kontorsbyggen ökar de fastighetstillgångarna som bygger upp en ekonomisk styrka för Folksam.

Catena investerar i nya fastigheter i Malmö

Fastigheterrna som idag består av logistikytor är Terminalen 3 och 4. Lokalerna omfattar 33 000 respektive 1 290 kvadratmeter. Kommunen kan därmed gå vidare med utvecklingen av hamnområdet där fastigheterna ligger.

De förvärvade fastigheterna är Sockret 1, 2 och 6 samt marken till Sockret 4.

Catenas vd Gustaf Hermelin: – I och med affären får kommunen tillgång till våra fastigheter för att utveckla hamnområdet i Malmö. Catena får i gengäld fastigheter i ett attraktivt logistikläge som vi på sikt kan utveckla till framtidens citylogistik och som dessutom är belägna intill vår redan ägda fastighet Sockret 4, säger C

Tillträdet för båda affärerna beräknas bli under hösten 2016.

Affären är villkorad av beslut från kommunfullmäktige i Malmö. Beslut från fullmäktige väntas efter sommaren 2016.

Större efterfrågan på småhusmarknaden

Mäklarbarometern kan notera som sedan 2015 undersökt bostadsmarknaderna i Stockholm, Göteborg och Malmö att en förändring på markanden har skett . Nämligen har efterfrågan för småhusmarknaden ökat, priserna har accelereat och budgivninen har tilltagit.

En ökad efterfrågan samt stabil uppgång förväntas att visas andra kvartalet i 2016, säger chefekonom Tor Borg. Marknaden har vuxit i Stockholm och Göteborg men det är framförallt i Malmöregionen där den största efterfrågan av småhusmarknaden verkar.

Läs mer här.

Executive Property köper kontorsfastighet i Hyllie

Midroc startade i våras ett kontorsprojekt att bygga ett 6300 kvm stort kontorshus i Hermod i Hyllie, Malmö. Nu är det klart att projektet säljs till Executive Property Svenska AB.

Fastigheten har ett centralt läge och ungefär hälften av kontorsytorna har redan blivit uthyrda av bland andra Tengbom och Riksbyggen. Affären kommer genomföras som en bolagstransaktion med ett tillträde i juni 2016.

Midroc fortsätter med ytterligare projekt i Hyllie då bolaget under våren fick en markanvisning om 7800 kvm kontor vid mässan. Byggnaden kommer ta en geometrisk form av en triangel och med en höjd på tio våningar kommer det utmärka en skarp profil.

Executive Property, tidigare kallat Svenska Vårdbostäder AB, förvärvade även en kontorsfastighet i centrala Malmö för 400 miljoner under hösten 2010.

Läs mer på: http://www.fastighetsvarlden.se/notiser/midroc-saljer-kontorsprojekt-i-hyllie/

5 Enkla Tips till ett Bättre och Mer Effektivt Företag

När saker och ting går långsamt i företagets värld så kan dessa tips hjälpa dig att bli ännu bättre.

1. Skicka handskrivna kort till kunder

Oavsett vad du skriver så tycker kunderna om att bli sedda. Därför är det en bra idé att informera, inspirera eller ge råd till dem om vad som helst. Detta gör att de kommer ihåg dig och värderar dig högre.

2. Skriv ner en affärsplan

Det kan vara så att du redan har en affärsplan men den kan ändå behöva omstruktureras lite. Om du aldrig har skrivit ner affärsplanen med penna och papper kan det vara lämpligt att göra det nu. På det viset kommer du säkert att få fram din verksamhets styrkor och svagheter och kunna växa därefter.

3. Uppdatera din hemsida

Nu har du tid att verkligen gå igenom din hemsida. Alla dessa konstiga färger, udda knappar och dylikt kan du ändra för att skapa en ny och förbättrad hemsida. Detta kommer säkert att attrahera fler kunder och skapa mer värde till företaget.

4. Skriv ner 3 områden inom företaget där du kan spara pengar

Tänk igenom och försök hitta tre områden där företaget kan sluta spendera så mycket och börja spara i stället. Det kommer att leda till mer pengar att investera i något annat.

5. Organisera filerna på din dator

Stämmer det inte att du har alldeles för många filer och kan inte hitta den du letar efter. Ta tiden och verkligen gå igenom filerna på datorn. Organisera dem på ett strukturerat sätt så att du enkelt kan hitta det du letar efter i framtiden. Du kommer att spara massor med tid framöver!

Dessa var fem tips till att efektivisera och förbättre ditt företag. Vill du läsa mer? Följ länken nedanför byregina.com/what-to-do-when-business-is-slow

Hur Kontorsmiljön Kan Öka Produktiviteten hos Företag

Med rätt kontorsmiljö och inredning kan dina anställda få ökad sinnesro och produktivitet

Det behövs inget dyrt designer-team utan endast några få förändringar i den nuvarande inredningen. Oavsett om förändringen är att måla en fondvägg eller endast justera din kontorsstol, kan du skräddarsy din kontorsplanering efter egna behov.

1. Ergonomi

Ingen kan arbeta om kroppen säger emot. Ta några minuter och justera höjden på kontorsstolen samt datorskärmen så att låren är parallella med golvet och övre delen av armarna är vinkelräta med golvet. Din kropp kommer tacka dig senare.

2. Organisera

Att ha en organiserad arbetsstation ökar omedelbart produktiviteten. Det kan vara svårt att införa ett ”rent skrivbord” policy, men uppmuntring av ett papperslöst skrivbord är ofta hjälpsamt. Organisation i datorn är också viktigt då de sparar tid när man hitta dokument snabbare.

3. Färga din produktivitet

Färg har länge varit en bidragande faktor till ökad produktivitet hos företag. Färg är väldigt individuellt men har ett universellt inflytande på människor. Även om man inte kan måla om kontoret kan man få in färg genom inredning och dekoration.

4. Bli ett med naturen

Det absolut enklaste och snabbaste sättet att öka produktiviteten är att ta in växter på kontoret. Förutom att man bli piggare, filtreras också luften och skyddar mot mögel, bakterier och sjukdom.

5. Ljus

Naturligt ljus är det bästa! Det ger energi, skapar kreativitet och resulterar i ökad produktivitet. Se till att så många skrivbord som mjöligt är i närheten av ett fönster och se till att ha fönsterna putsade ofta för att ta in maximerat med ljus.

6. Hitta Gemenskapen

Alla tips hittills fungerar inte om det inte finns gemensamma ytor. Se till att det finns möjlighet för de anställda att komma upp och röra på sig, loungeområde att umgås i eller få arbete gjort på annan plats än bakom sin egen skärm. Några minuters bensträckare på eftermiddagen ger en omladdning som ger bättre resultat.

En bra kontorsmiljö sträcker sig längre än bra design och inredning, de handlar om kultur. Det må verka obetydligt men små förändringar kan göra stor skillnad för dina anställdas, trivsel, hälsa samt effektivitet.

Läs mer på: http://mashable.com/2013/12/28/design-tips-productivity/

Ikano Bostad fortsätter bostadsbyggandet längs Hyllie Allé

Ikano Bostad förvärvar mark i Hyllie för drygt 22 miljoner kronor med syfte att bygga 113 hyresrätter, lokaler och bokaler i området. Avsikten för att uppföra ett flerfamiljehus vid områdets lokala torg fick nyligen ett godkänt upprättat avtalsförslag för markförsäljningen av den tekniska nämnden.

Samtidigt som Ikano Bostad är måna om att starta byggprojektet innan årsskiftet så är det mer än bostäder som är betydelsefullt att lyfta fram i denna del av centrumområdet.

”Vårt kvarter kommer att uppföras vid den lokala mötesplatsen som planläggs i området, Allétorget. Följaktligen fokuserar vi på lokaler, bokaler med möjlighet att driva en verksamhet i anslutning till det egna boendet. Det är ett nytt koncept för oss men vi är helt säkra på att det kan skapa mervärde för Hyllie som boplats.”, säger Christian Dahlman, chef för bostadsutvecklingen på Ikano Bostad.

MKB Fastighets AB har varit först ut i Malmö att erbjuda bokaler i modern tid i både Rosengård och Östervärn. Bokaler är en nygammal boendeform som var vanligt i svenska och utländska städer fram till 60-talet. Bokaler är nu på intåg och har blivit allt mer förekommande runt om i Sverige.

”Den blandstad som hyllie ska utvecklas till behöver ett tillskott som bokaler. Den varierande boendeformen har lokallösningar som kan erbjuda något för alla.”, säger Milan Obradovic (S), tekniska nämndens ordförande i Malmö stad.

Av totalt 14 aktörer som fortsätter det pågående bostadsbyggandet längs Hyllie allé blir Ikano Bostad den fjärde. Byggstarten började i november 2013 med Roth Fastigheter som färdigställde ett flerbostadshus med 54 lägenheter. Därpå följde Lustgården Syd AB och Nevsten Fastighets AB genom tomtavtal för 64 respektive 80 lägenheter med byggstart i höst. Genom ett markköp får Ikano Bostad den 1 november tillträde till sin tomt och kan då starta bygget av 113 hyresrätter.

Läs mer på: http://www.fastighetssverige.se/artikel/ikano-bostad-koper-for-att-bygga-i-hyllie-15303/

Tips om utformning av nya kontorsarbetsplatser

Det finns i dag många olika sätt att utforma ett kontor på. Detta stämmer väl överens med att vi i dag arbetar på många fler olika sätt än tidigare

Kontorslandskapet avlöste under slutet av århundradet cellkontoret och har ända sedan dess varit den dominerande inredningsformen, men mycket tyder på att det är på tillbakagång och att cellkontoret återigen har blivit populärt tillsammans med helt nya kontorsvarianter som mobila kontor, cafékontor, som kallas coffices, hemmakontor och virtuella kontor.

Många tar upp oljud och störningar som några av de faktorer som talar mot kontorslandskap. De faktorer som talar för är bättre kommunikation och inspiration. Därför är det i ännu högre grad än tidligare viktigt att företagets behov analyseras när det är dags att leta efter nya kontorslokaler.

Bra information om kontorslokaler i Malmö

Med uppförandet av Öresundbron har kontakterna mellan Köpenhamn och Malmö på allvar fått ett uppsving och integrationen mellan de två länderna optimala förutsättningar. Arbets- och bostadsmarknaden har stärkts i bägge städerna och varje dag åker tusentals pendlare över sundet för att komma till kontoret, arbetsplatsen eller utbildningsinstitutionen.

Malmös invånare blir fler för varje år och staden har löpande genomgått en markant utveckling med etablering av nya stora bostads- och affärsområden med massor av kontorslokaler och moderna, flexibla lägenheter.

En av de mest spännande stadsdelarna, som har vuxit fram under de senaste åren, är Västra Hamnen. Stadsdelen, som nyligen har haft 10-års jubileum, har med sin blandning av bostadslägenheter, kontorsbyggnader, affärer och offentliga institutioner byggts utifrån principer om social och miljömässig hållbarhet. Västra Hamnen framstår i dag som en förebild för stadsutveckling världen över.